„Itt van az ősz, itt van újra, . . .”

„Itt van az ősz, itt van újra, . . .” (Őszi virágdekorációk)

Az ősz sok mindenben az elmúlást jelképezi, de nagyon sok minden kezdetét is jelenti.

A naptári ősz kezdete egybe esik az iskolakezdéssel. Nem biztos, hogy szeptember első napjával ténylegesen megérkezik az ősz, sokszor még egy-két hétig élvezhetjük a kimondottan nyári időt. Egy pár hetes Vénasszonyok nyara vidámabbá, elviselhetőbbé teszi a nyár elmúlását.

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, napokon belül beköszönt a meteorológiai ősz is, a nappalok rövidülnek és az időjárás fokozatosan fordul egyre hidegebbre, szelesebbre és csapadékosabbra. A lombhullató növények levelei elsárgulnak, elvörösödnek, átmenetileg gyönyörű színpompába borítva a természetet, mielőtt elszáradnának és lehullanának a fákról. És ne feledkezzünk meg a csillagászati ősz kezdetéről sem, amely még várat magára: első napja szeptember 23, az őszi napéjegyenlőség napja.

Szeretem ezt az átmeneti időszakot, a nyár végét és egy új évszak kezdetét, a gyönyörű természet által alkotott színeket, illatokat, formákat, terméseket. Egy csapásra minden megváltozik körülöttünk. Ennek a csodának egy részét szeretném most bemutatni, olyan növényeket, amelyek színt hoznak otthonainkba, ezáltal kellemesebbé téve mindennapjainkat. A cserepes növények pompásan mutatnak régi kosarakban, kopottas kaspókban vagy fából készült ládákban. Kihagyhatatlan kellékei az őszi dekorációknak a termések, mint a dísztök, gesztenye, dió, alma… Sokan kérdezik, hol szerzem be a növényeket. A kedvenc helyeimről: a Vértesi úti Florex Kertcentrumból.

Az ősz színeit nemcsak a sárgás-vöröses levelek adják meg, hanem a színpompás virágok is.

Következzen néhány kedvenc virágom: Erika, az ősz hírnöke! De vajon melyik az igazi Erika? Hogyan különbözhetjük meg az évelő és nem évelő Erika virágként elterjedt növényeket? Laikusok az igazi Erica gracilist ősszel keressék a kertészetekben és virágboltokban. Fagyérzékeny, az első hópelyhek között pompásan mutat, de sajnos hamar elpusztul. Egynyári növény, tehát lakásba behozva se éli meg a tavaszt.

A „hamis” Erikaként elterjedt Csarab (Calunna vulgaris), tavaszi virág és évelő! Nekem az egyik kedvencem, mert kevés gondozást igényel, nagyon jól bírja a szárazságot, szereti a napos helyeket, de ültethetjük félárnyékba is. Gyönyörű, dús virágai folyamatosan nyílnak egészen nyár közepéig. Nem szobanövény, lakásban elpusztul.

Bár napjainkban egész évben kapható, mégis az őszről szinte mindenkinek a krizantém jut az eszébe. Szeptember közepétől kapható, jellegzetesen kisméretű növény, ritkán növekszik 30 cm-nél magasabbra. Különböző virágformák és színek jellemzik a fajtát, válasszunk a kompozíciónkhoz illőt. Szereti a világos helyet, de óvjuk a tűző naptól. Hűvös helyen tovább virágzik. És bátran teleltessük!

És nem hiányozhat a díszpaprika ( Capsicum annuum) sem. Kistermetű, sűrűn elágazó cserje. Fényes levelek között nyíló fehér vagy lila apró virágai jelentéktelenek, ám a termése annál mutatósabb: először zöld, színük később pirosra, fehérre, sárgára, lilára vagy feketére érik, fajtától függően. Locsoljuk minden nap. Egynyári növény.

Nagyon szeretem az egyre gyakrabban a nagyvárosok közterületein, parkjaiban feltűnő különleges dísznövényt, a díszkáposztát. A díszkáposzta (Brassica oleracea) kétnyári, levelével díszítő növény. A hideg őszi napokon színesednek be levelei: fehér, lilás-rózsaszín, lila-piros, bordó színűre. Fagytűrő növény, sokáig gyönyörködhetünk benne! Színétől függetlenül, valamennyi fajta ehető, különleges kissé kesernyés íze és tarka színe igazi csemege lehet!

És ne feledkezzünk meg a virágládáinkról sem. Az egynyári növények szerepe ilyenkor szeptemberben leáldozóban van. Itt az ideje lecserélni őket a most beszerezhető kétnyári dísznövényekkel, mint árvácska, százszorszép vagy nefelejcs. Kora tavasztól majd ezek fognak díszelegni az ablakainkban. De ez már egy másik bejegyzés témája lesz!

Vissza a bloghoz