Őszi ízek: Sült cukkinis csatni

Szeptember közepén a nővérem rendszeresen beállítt hozzánk egy nagy adag, frissen szedett, hatalmasra nőtt cukkinikkel. Gondolom, addigra már rá sem tud nézni a konyhakertje e remek teremtményére és inkább megszabadul tőle. Sokáig keresgéltem a receptek között, mit is lehetne csinálni ilyen mennyiséggel és rátaláltam a következő receptre. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a cukkinit és hasonló problémával küzd! Könnyű elkészíteni, finom és nem csak kenyérre kenve fogyasztható! A legfinomabb cukkinis csatni!

Hozzávalók:

1,5 kg cukkini

140 ml olívaolaj

5 db nagyobb vöröshagyma

10 db gerezd fokhagyma

3 tk só

3 ek cukor

6 ek Worcester mártás

2 ek vörösborecet

1 db Barilla Toscana szósz

300 g paradicsompüré passata

1/2 tk színes őrölt bors

A sütőt 180 fokra felmelegítjük. Olívaolajon pirítsuk meg a felkarikázott hagymát és vékony szeletekre felszeletelt fokhagymát. A cukkinit hámozzuk meg, távolítsuk el a magokat és nagyobb lyukú sajtreszelőn reszeljük le. Hozzáadjuk a pirított hagymához, megsózzuk és kis ideig pároljuk. Utána következik a többi hozzávaló, a cukor, a Worcester szósz, a borecet, a Toscana szósz, a paradicsom püré és a tarka, frissen őrölt bors. Alaposan átkeverjük és levesszük a tűzhelyről.

Egy magasabb falú tepsit sütőpapírral kibélelünk úgy, hogy a tepsi oldala is bélelve legyen. A kész cukkini keveréket beleöntjük és kanállal elsimítjuk. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Célszerű sütés közben a cukkinit egyszer- kétszer átkavarni. Ha letelt az idő, akkor felmelegített befőttes üvegekbe kanalazzuk, azonnal lezárjuk és tetővel lefelé, konyharuhával letakarva, egy napig pihentetjük.

Hűvös helyen tároljuk. Kibontás után, hűtőben tárolva, egy hétig fogyasztható.

A tálaláshoz a Basic Kitchen konyhai kiegészítőket használtuk fel.

Bővebben: http://villamajolika.hu/blog/bejegyzes/egy-kis-mediterran-hangulat

Vissza a bloghoz